Från botten till toppen


För femton år sen genomlevde jag en kris och hamnade i en långvarig depression. Det blev startskottet på en nystart där jag började skriva böcker, studera neurovetenskap och utbilda mig till terapeut.


Från botten 2012...

Fördelen med att landa på botten är att den blir en stabil grund att stå på. Jag önskar inte någon att gå igenom livskriser och livshotande tillstånd, men hade det inte varit för de episoderna i mitt liv skulle jag inte befinna mig där jag är idag. 

2011 skrev jag min andra bok. Den handlar om depressioner och i arbetet med att förstå vad som pågår i oss när vi är deprimerade började jag läsa neurovetenskap vid University of California. Att jag valde studier i USA handlar om att de har ett integrerat synsätt på samspelet mellan kropp och hjärna. 

Året därpå fick jag oväntad nytta av mina kunskaper när jag hamnade i koma. Det visade sig att jag hade en hjärntumör som några månader senare opererades bort.


Tack vare kunskaperna som jag hunnit få från neurovetenskapen satte jag ihop min egen rehabplan. Vid det här tillfället svarade jag på läsarbrev i tidningen MåBra. De sponsrade tjejmilen och jag ringde chefredaktören för att fråga om jag fick springa med redaktionen. 

Mitt mål var att på ett halvår gå från nyopererad hjärntumör med häftklamrar i pannan och ögonhålor fulla av blod till att springa en mil. Var det ens möjligt? Ja, det var det. Jag sprang i mål på 50 minuter med en otrolig fascination för vår makt att påverka hur vi mår, om vi bara vet hur vi ska göra. 


...till toppen 2022

Jag har fortsatt att läsa neurovetenskap och psykologi. Idag använder jag mina kunskaper till att coacha, hålla föredrag, ge råd till företagsledningar och undervisa på kurser. 

Hjärntumören och perioden i koma gör sig påminda genom att jag har sömnbehov som ett barn och närminne som en guldfisk, men framför allt genom att jag värdesätter min hälsa och livsglädje på ett sätt som jag inte gjorde tidigare.

I praktiken innebär det att jag yogar, fjällvandrar och åker skidor så ofta som möjligt och att jag i vardagen prioriterar allt som ger mig energi, till exempel att dricka gott kaffe, ta skogspromenader och umgås med min man och mina barn.


Basen för det jag lär ut

Vid University of California finns Greater Good Science Center som baserat på neurovetenskap fokuserar på hur vi kan påverka vårt välmående. 

Psykosyntes är en terapiform som handlar om att vi blir medvetna om vår historia och därefter blickar framåt för att förverkliga vår potential.

Yale University bedriver psykologisk forskning inom kopplingen mellan å ena sidan vår hjärna och kognitiva bias, å andra sidan våra beteenden.